authentiek zijn in een directiefunctie
Leiderschap en communicatie
John Cornelissen
Leiderschap en communicatie
3 min

Kun je authentiek zijn in een directiefunctie?

3 min


De nieuwe functie voelt als een jas die niet past

“Ik zit niet echt lekker in mijn rol…” zegt Auke als ik hem de eerste keer spreek. Hij is nu sinds een paar maanden eindverantwoordelijk directeur van de organisatie waar hij al in het managementteam zat. Hij is door de hoofddirectie gekozen uit het zittende management waar twee collega’s zijn nieuwe functie ook ambieerden.

Auke heeft de indruk dat door deze twee collega’s geregeld aan zijn stoelpoten wordt gezaagd. Het maandagochtend overleg verloopt stroperig en afspraken worden moeizaam nagekomen. Hij mist de collegialiteit die er vroeger was.

Of je nu een directiefunctie hebt, een manager of een projectleider bent, het kan zomaar gebeuren dat je de ervaring hebt dat 'de jas niet past'. Dat jij en de rol die je hebt, de woorden die je zegt en de acties die je doet zowel voor jou als voor anderen niet (meer) lijken te passen.

In mijn werk met klanten kom ik dit vraagstuk vaak tegen. Iedereen die leiding geeft worstelt regelmatig met hoe je als persoon omgaat met wat de functie van je vraagt. Zeker als je net in een nieuwe functie zit. Vooral als je integer en authentiek wilt zijn.

Hoe is de match tussen jouzelf, je rol en de context?  


Als leiderschapscoach ben ik dan benieuwd hoe het zit met ‘de match’ tussen wie je bent, de rol die je hebt en de context waar je in zit. Als die match er niet is voelt het in de eerste plaats voor jezelf steeds ongemakkelijker maar gaat het ook ten koste van je functioneren.

Als het je overkomt ben je geneigd je meteen zorgen te maken over dat je een ‘mismatch’ bent. Dat je niet geschikt zou zijn voor de functie. Dat is echter meestal niet het geval.

 Dat je nog niet meteen ‘thuis bent’ in je functie en de context heeft wel direct invloed op je manier van communiceren. Zoals in het geval van Auke ligt het niet altijd voor de hand wat je kunt doen om in het goede spoor te komen.

Een directierol op een authentieke manier je eigen maken

Als Auke mij inschakelt voor een coachingstraject vertelt hij in het eerste gesprek dat hij er als persoon niet van houdt om een machtsspel te spelen. Hij wil collegiaal samenwerken in een goede verstandhouding om de pittige vraagstukken die er zijn samen aan te pakken.

Hij realiseert zich dat de rol een bepaalde houding en vaardigheid van hem vraagt die hij niet direct beschikbaar heeft.  In de gesprekken die volgen komt hij tot het inzicht dat hij effectiever, besluitvaardiger en duidelijker in zijn communicatie wil zijn. Hij neemt de uitdaging aan om zijn rol als directeur op een andere manier te gaan invullen waarbij hij wel zichzelf wil blijven. 

Lukt het om wat de functie aan houding en vaardigheden van je vraagt je eigen te maken?

In de situatie van Auke kiezen we als focus het wekelijkse directie overleg omdat daar het vraagstuk het meest brandend is. Bovendien staat daar zijn positie het meest ter discussie. Het helpt enorm dat Auke mij bij het overleg toelaat. Als een getuige ben ik aanwezig. Ik bereid met hem de bijeenkomsten voor en spreek ze na afloop na. Dit is een werkwijze die veel oplevert.

Voor Auke is het een belangrijk inzicht dat hij accepteert dat een eindverantwoordelijke rol vaak een eenzame positie is. Niet iedereen is altijd blij met de knopen die je doorhakt. Het weerhoudt hem er niet van om iedere situatie aan te grijpen om op een persoonlijke manier verbinding te maken. 

In de gesprekken komt aan de orde vanuit welke houding hij optreedt. Daarnaast oefenen we specifieke situaties. We vinden nieuwe spelregels voor het directie-overleg waarbij hij bepaalt wat er wel en niet op de agenda komt en hoe daarover gesproken wordt.

De interactie anders vormgeven waardoor je effectiever wordt

We vinden een manier om het maandagochtendoverleg zodanig vorm te geven dat de goede beslissingen genomen worden. Het resultaat is dat hij binnen twee maanden steviger in het zadel zit. Hij vindt zijn eigen authentieke stijl in hoe hij vanuit zijn directierol op een effectieve en persoonlijke manier communiceert.

Het gezaag aan zijn stoelpoten is voor het grootste deel gestopt. Als het gebeurt, komt het meestal doordat hij zelf niet helder is in wat hij beoogt. En hij brengt het wekelijkse overleg terug van vier naar krap twee uur; -)

Meer weten over coaching bij effectieve persoonlijke communicatie in je leidinggevende rol?

Herken jij elementen waar Auke mee worstelt? 


Hoe is de match tussen jouzelf, je rol en je collega’s? Lukt het om je eigen te maken wat de functie aan houding en vaardigheid van je vraagt? Kun je de interactie anders vormgeven waardoor je effectiever bent?

Heb je een vraag over één van de ingrediënten van leiderschapscommunicatie?

Mogelijk wil je over jouw vragen en puzzels in gesprek. Maak een afspraak voor een vrijblijvend strategiegesprek waarin we jouw vragen onderzoeken>>>

Benieuwd om van je te horen!

Ontvang kosteloos  het whitepaper 4 routes naar effectieve leiderschapscommunicatie